Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 30 dag podwędzanej kiełbasy
- 2 puszki (po 850 ml) pomidorów
- 1/2 l bulionu
- 3 łyżki włoskich ziół do pizzy
- 10 dag dymki
- 5 dag zielonej i czerwonej papryki peperoni
Sposób przyrządzenia:
Na oleju usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Wyjąć. W tym samym tłuszczu udusić piórka cebuli i posiekany czosnek. Dodać plasterki kiełbasy, przysmażyć. Pomidory rozdrobnić widelcem. Dolać do smażonych składników. Dorzucić pieczarki. Podlać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami. Gotować 20 minut. W tym czasie pokroić w plastry peperoni i dymkę. Dorzucić do garnka 5 minut przed końcem gotowania. Ewentualnie ponownie przyprawić.