Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędlina

Sałatka z indyka i avocado z serowym dresingiem

Sałatka: 1 duża główka sałaty rzymskiej pokrojona w paseczki 10 dkg bekonu, usmażony i pokrojony drobno 2 dojrzałe avocado obrane pokrojone w plastry 2 pomidory, pokrojone w kostkę 4 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w kostkę 2 szklanki pokrojonego w kostkę gotowanego mięsa indyka lub kurczaka Dresing: 1 szklanka dobrej maślanki ¼ szklanki…

Piknikowa sałatka warstwowa

Składniki: 35 dkg makaronu farfalle (kokardki) 10 dkg szynki 2/3 szklanki sosu winegret 2/3 szklanki groszku konserwowego 3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki 2/3 szklanki pokrojonych grzybów 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan) Sposób przyrządzenia: Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na…

Śląski przysmak – krupniok

Składniki: 50 dag skórek wieprzowych bez słoniny 3,5 kg mięsa wieprzowego 25  dag słoniny 2 kg kaszy jęczmiennej 1,5 l krwi wieprzowej przyprawy ziołowe wg uznania (ja dodaje pieprz ziołowy) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy na kawałki i wraz ze skórkami gotujemy do momentu aż będzie się rozpadało. Słoninę gotujemy wraz z mięsem przez…

Sało – oryginalne rosyjskie przepisy

Na tą typowo rosyjską przekąskę potrzebna jest słonina o grubości około 5 cm z mięsnymi przerostami. 1. Przygotować solankę: do wrzącej wody dodać sól w takiej ilości aby surowe jajko nie tonęło (około 1 szklanka soli na litr wody), wystudzić i zalać nim słoninę na około 3 dni. W odpowiednim naczyniu zagotować wodę i gotować…

Szynka po staropolsku

Składniki: szynka z kością sól i odrobina cukru 10 ząbków czosnku Zalewę: woda (1 litr na kilogram szynki), sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych ½ łyżeczki kolendry Sposób przyrządzenia: szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym…