Składniki:
- 35 dkg makaronu farfalle (kokardki)
- 10 dkg szynki
- 2/3 szklanki sosu winegret
- 2/3 szklanki groszku konserwowego
- 3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki
- 2/3 szklanki pokrojonych grzybów
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan)
Sposób przyrządzenia:
Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na opakowaniu, odcedzać, przelać zimną wodą, odsączyć. W misce wymieszać makaron z 2 łyżkami sosu winegret. Połowę makaronu przełożyć do szklanej salaterki. Jako następną warstwy dajemy groszek konserwowy, pomidory, grzyby, szynkę, kończymy resztą makaronu. Całość polewamy równomiernie resztą sosu winegret, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab