Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piknikowa sałatka warstwowa

Składniki:

  • 35 dkg makaronu farfalle (kokardki)
  • 10 dkg szynki
  • 2/3 szklanki sosu winegret
  • 2/3 szklanki groszku konserwowego
  • 3 średnie pomidory, przekrojone na ćwiartki
  • 2/3 szklanki pokrojonych grzybów
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan)


Sposób przyrządzenia:
Grzyby ugotować, odcedzić, przelać wodą, pozwolić aby się odsączyły. Ugotować makaron zgodnie z danymi umieszczonymi na opakowaniu, odcedzać, przelać zimną wodą, odsączyć. W misce wymieszać makaron z 2 łyżkami sosu winegret. Połowę makaronu przełożyć do szklanej salaterki. Jako następną warstwy dajemy groszek konserwowy, pomidory, grzyby, szynkę, kończymy resztą makaronu. Całość polewamy równomiernie resztą sosu winegret, posypujemy tartym serem i posiekaną bazylią. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *