Składniki:
- szynka z kością
- sól i odrobina cukru
- 10 ząbków czosnku
Zalewę:
- woda (1 litr na kilogram szynki),
- sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- ½ łyżeczki kolendry
Sposób przyrządzenia:
szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Przygotować zalewę: wodę (1 litr na kg szynki) zagotować z solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Ostudzić. Ułożyć szynkę w dużym, kamiennym lub emaliowanym garnku, wlać zalewę (powinna pokryć mięso), szczelnie przykryć i peklować (w chłodnym miejscu) przez 2 tygodnie, co kilka dni obracając mięso. Po tym czasie wyjąć szynkę z zalewy, usunąć przyprawy, osuszyć w ściereczce i powoli wędzić w dymie (tzw. "zimnym", bez widocznego w palenisku ognia), najlepiej z owocowego lub bukowego drewna, z dodatkiem jałowca w ziarnach. Uwędzoną szynkę ułożyć w kociołku, zalać wrzątkiem (powinien pokryć mięso) i podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia, przez kilka godzin (licząc 1 godzinę parzenia na 1 kg szynki). Szynka powinna wystygnąć w wodzie, w której się gotowała, aby nie straciła smaku, była soczysta i krucha.
1 comment for “Szynka po staropolsku”