Składniki: • 75 dag wątróbki • 0,25 l mleka • 6 dag masła • 4 dag tartej bułki • kilka ziaren jałowca • 0,125 l śmietany • sól • 1 dag mąki Sposób przyrządzenia: Zdjąć błony z wątróbki, zalać mlekiem i moczyć około godziny. Wówczas zbieleje i napęcznieje. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wątróbkę…
Tag: wątróbka
Cielęcina
Wątróbka cielęca po prowansalsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka przecieru pomidorowego 500 g wątróbki cielęcej 500 g pomidorów 70 g cebuli 2 ząbki czosnku odrobina mąki 10 g topionego masła 5 łyżek wytrawnego białego wina 5 łyżek wywaru cielęcego (z koncentratu) pieprz Cayenne 1 szczypta cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 10 g posiekanych listków szałwii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól,…
Cielęcina
Wątróbka cielęca z jabłkami
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 50 dag jabłek 10 dag cebuli 8 dag smalcu 4 cienkie plastry wątróbki cielęcej listki szałwi, sól, pieprz Wykonanie: Jabłka umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki lub cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w krążki, szałwię umyć, wysuszyć i posiekać. Masło roztopić na patelni i dusić na nim na średnim ogniu jabłka…
Drób
Wątróbka z jabłkami.
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 pęczek dymki • 2 jabłka • 75 dag wątróbek drobiowych • 2 łyżki masła • 1 pęczek majeranku • sól, pieprz • natka i majeranek do dekoracji Sposób przyrządzenia: Dymkę umyć i pokroić. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cząstki. Wątróbki umyć w zimnej wodzie, pokroić na…
Przekąski
Łatwy pasztecik kanapkowy.
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 150 gram wątróbek z kurczaka • czosnek • 20 ml sherry • 1 łyżka masła • 1 łyżka śmietany • natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Wątróbki udusić na maśle. Dodać zmiażdżony czosnek, wlać sherry. I poczekać aż odparuje. Ostudzić, natkę pietruszki drobno posiekać. Posiekać wszystkie składniki mikserem. Wymieszać ze śmietaną i przyprawić solą oraz…