Składniki:
• 1 pęczek dymki
• 2 jabłka
• 75 dag wątróbek drobiowych
• 2 łyżki masła
• 1 pęczek majeranku
• sól, pieprz
• natka i majeranek do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Dymkę umyć i pokroić. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cząstki. Wątróbki umyć w zimnej wodzie, pokroić na mniejsze kawałki. Masło mocno rozgrzać na patelni. Podsmażyć kawałki wątróbek, od czasu do czasu je odwracając (około 10 minut). Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek umyć, oderwać listki. Kawałki jabłek dymki dodać do wątróbek, podsmażyć razem. Zalać sokiem jabłkowym, gotować pięć minut. Wątróbki posypać majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier