Składniki:• 2 szkl. mleka• 3 jajka• 3 żółtka• 7 dag cukru• 1 laska wanilii• szczypta soli• masła Karmel:• 5 dag cukru• 1 łyżeczka soku z cytryny• 1 łyżka wody Sposób wykonania:Jajka zmiksować razem z żółtkami, cukrem oraz solą po czym dodać wanilię i nie przerywając mieszania dolewać stopniowo mleko.Następnie do rondelka wlać 1 łyżkę wody,…
Tag: wanilia
Desery
Brzoskwinie w miodzie
by Naomi • • 0 Comments
Składniki:5 dużych brzoskwiń3 szklanki wody3 łyżki cukru5 łyżek miodu1 laska wanilii Sposób przyrządzenia:Brzoskwinie przekroić na połowę, usunąć pestki. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać miód, cukier, rozkrojony wzdłuż strąk wanilii. Do wrzącego roztworu dodać brzoskwinie, gotować powoli przez 5 minut. Brzoskwinie wyjąć, a wywar nadal gotować do konsystencji gęstego syropu. Chłodne brzoskwinie obrać ze…
Nalewki
Nalewka berberysowa aromatyczna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg berberysu ½ kg cukru 1 l spirytusu 50% 1 laska wanilii plasterek imbiru Sposób przyrządzenia: Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić i umyć. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do…
Konfitury
Konfitury z owoców dzikiej róży z waniliową nutką
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg owoców z dzikiej róży 80 dkg cukru 1 łyżka soku z cytryny laska waniliowa lub cukier do smaku 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod…
Nalewki
Nalewka aroniowo korzenna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg aronii ½ kg cukru 1½ l spirytusu 50° 1 laska wanilii kawałek suszonego imbiru szczypta cynamonu wanilia do smaku Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić…