Składniki: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 1 szklanka cukru ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżeczki posiekanej wanilii Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki,…
Tag: wanilia
Konfitury
Konfitury z pigwy wanilią pachnące
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg owoców z pigwy 2 laski wanilii 1,5 kg cukru żelującego 1:1 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie,…
Konfitury
Konfitury z pigwy
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców pigwy 40 dkg cukru 1 szklanka wody 1 laska wanilii lub aromat waniliowy 1 cytryna 5 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane owoce. Gotować 5 minut, odstawić przykryte na 12 godzin. Po…
Nalewki
Nalewka morelowo waniliowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr wódki 40 dkg suszonych moreli 2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Suszone morele bardzo dokładnie opłukać. W rondlu morele zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Pozostawić owoce na 15 minut w gorącej wodzie, odcedzić. W odpowiednio dużym słoju lub innym naczyniu umieścić morele, laski wanilii i9 zaląc wódką. Odstawić nalew na…
Nalewki
Nalewka waniliowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki wódki lub Brendy 3 strąki wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wanilie pociąć na 3 cm kawałki, a następnie każdy przeciąć wzdłuż. W gąsiorku lub szklanym słoju połączyć wszyst6kie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 1 miesiąc, kilkakrotnie w tym czasie potrząsać gąsiorem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie…