Składniki:
- 1,5 kg owoców z pigwy
- 2 laski wanilii
- 1,5 kg cukru żelującego 1:1
- 3 łyżki migdałowego likieru Amaretto
Sposób przyrządzenia:
Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie, za pomocą noża wyskrobać z ich wnętrz miąższ. Wanilię, miąższ wanilii, cukier dodać do wywaru z pigwy, gotować mieszając przez 4 minuty. Laskę waniliową usunąć z wywaru, dodać owoce pigwy i powoli gotować aż zaczną mięknąc, dodać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąć, odwrócić na 5 minut do góry dnem. Polecam, pychota.