Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w sosie

Pieczeń barania na kwaśno

Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…

Mięso jagnięce duszone w sosie z granatów

Składniki 1 kg mięsa jagnięcego bez kości 1 szklanka czerwonego wina 1 miąższ z owocu granatu ½ szklanki soku z owoców granatu 1 łyżka soku z cytryny kilka listków mięty olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, płytko ponacinać. Sok z granatów wymieszać z połową miąższu, dokładnie wmasować w mięso, odłożyć. Wino wymieszać z…

Filet z łososia w musztardowym sosie

Składniki: 80 dkg filetów z łososia ze skórą 1 łyżka soku z cytryny Mieszanka przyprawowa: 2 łyżki ulubionej musztardy 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki rozpuszczonego masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawy dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia polać częścią przygotowanej mieszanki przyprawowej. Filety umyć i…

Smażony kalafior w sosie

Składniki: 40 dag kalafiora 1 łyżeczka imbiru 2 ½ łyżki sosu sojowego 1 łyżka pikantnego sosu polskiego 4 łyżki rosołu ½ kostki rosołowej 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki posiekanej szynki   Sposób wykonania: Na rozgrzany olej dodać sos sojowy wymieszany z imbirem, smażyć ok. 10 s. wówczas dodać kalafior podzielony na różyczki. Nie przerywając mieszania…