Składniki:
- 40 dag kalafiora
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pikantnego sosu polskiego
- 4 łyżki rosołu
- ½ kostki rosołowej
- 1 łyżka smalcu
- 2-3 łyżki posiekanej szynki
Sposób wykonania:
- Na rozgrzany olej dodać sos sojowy wymieszany z imbirem, smażyć ok. 10 s. wówczas dodać kalafior podzielony na różyczki.
Nie przerywając mieszania smażyć ok. 1 ½ min po czym dodać rosół, sos i kostkę rosołową.
Cały czas mieszając smażyć ok. 2 min po czym zmniejszyć płomień i dusić kolejne 3 min.
Na sam koniec dodać smalec, wymieszać i posypać szynką.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę