Składniki: 1 kg dyni 3 łyżki mąki 3 łyżki oliwy 100 g boczku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w dużą kostkę, którą obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i razem z dynią obsmażyć na rozgrzanej…
Tag: w śmietanie
Brukselka
Brukselka w śmietanie
by Joanna Ratajczyk • • 0 Comments
Składniki: 800 g brukselki 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczką mąki 100 ml śmietany 200 ml wywaru z grzybów sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać wrzątkiem, osłodzić i osolić do smaku i gotować około 15 minut. W między czasie cebulkę posiekać zeszklic na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić…
Warzywa
Kalarepka duszona w śmietanie
by Patrycja Dziura • • 0 Comments
Składniki: 800 g kalarepki 100 ml śmietanki 22% 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml bulionu 1 łyżka posiekanego koperku gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Kalarepki obrać po czym pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kalarepkę. Wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie…
Kalafior
Śmietanowe puree z kalafiora
by Aneta Kawa • • 0 Comments
Szpinak
Szpinak w śmietanie
by Halina Ptak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 450 g liści szpinaku 1 łyżka wody ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki mąki ½ szkl. skondensowanego mleka Sposób wykonania: Na patelnie rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i wrzucić szpinak. Dolewamy stopniowo wodę i cały czas mieszając około 2-3 minuty. Gdy liście lekko zwiędną doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec…

