Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w śmietanie

Królik w śmietanie

Składniki: 1 królik 100 g boczku 2 łyżki śmietany ½ łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Królik oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować go słupkami boczku. Następnie królika posmarować śmietaną i posypać orzechami włoskimi. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i upiec w rozgrzanym piekarniku.  

Groszek w śmietanie

Składniki: 500 g groszku w strączkach sól 60 g masła 6 łyżek śmietany 6 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Oczyszczony groszek zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 8 -10 minut. W między czasie gdy groszek będzie prawie gotowy rozpuścić w rondelku masło. Groszek odcedzić, ułożyć na talerzach, polać śmietaną, posypać startym parmezanem i skropić masłem.…

Grzyby po myśliwsku

Składniki: 1 kg grzybów 10 dkg słoniny 3 cebule 2 łyżki oleju 5 jagód jałowca ½ szklanki śliwek bez pestek posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, przyrumienić, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule, zeszklić mieszając. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać…

Karasie z grilla

Składniki: karasie sok z cytryny natka pietruszki mąka śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, umyć, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ponacinać boki ryby w kratkę, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać grilla. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z mąką i w tej mieszance dokładnie obtoczyć ryby. Piec…