Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka kurczaka

Faszerowane udka kurczaka

Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona papryka 100 g startego sera 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Z udek delikatnie usunąć kości a mięso oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć. W między czasie paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z…

Piersi kurczaka w ziołowej marynacie

Składniki: 4 piersi kurczaka Marynata: 8 łyżek płynnego miodu 2 łyżki startej papryki 4 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczką tymianku 1 łyżeczką majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Podane składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą. Następnie mięso podzielić na filety, które lekko zbić tłuczkiem  po czym włożyć je do…

Udka smażone na głębokim tłuszczu

Składniki: 6 udek kurczaka 2 jajka 4 suche bułeczki ½ zkl. mąki 1 l tłuszczu pęczek natki plasterki cytryny Sposób wykonania: Udka kurczaka obtoczyć w mące potem zanurzyć w roztrzepanych jajkach a potem w obtoczyć w bułeczkach startych na tarce. Smażyć na głębokim tłuszczu około 12-15 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.…

Kurczak marynowany w solance

Składniki: 1 l wody ½ szkl. soli 6 ząbków czosnku 4 udka kurczaka ¼ szkl. syropu klonowego ¼ szkl. musztardy Sposób wykonania: Do wody wsypać sól i wrzucić rozgnieciony czosnek po czym gotować ok. 5 minut, wówczas zdjąć wodę z ognia i wstawić do lodówki na 2 godziny. Do zimnej solanki włożyć udka kurczaka i…