Składniki: 1 kg udźca jagnięcego oliwa 4 cebule 1 czerwona papryka rozmaryn, oregano do smaku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i paprykę obrać, pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami wymieszanymi z oliwą, solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać…
Tag: święta
Sandacz
Filet z sandacza pieczony z mandarynkami
by Edyta Rodzik • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 1 cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego łagodnego żółtego sera 1 mandarynka 2 łyżki kwaśnej śmietany natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone porcje ryby skropić wyciśniętym z cytryny sokiem, przyprawić, odstawić na 30 minut. Śmietanę wymieszać z serem. Mandarynkę obrać, pokroić w plastry, ewentualnie usunąć…
Gęś
Świąteczna pieczona gęś z jabłkami
by Damian Szypulski • • 0 Comments
Składniki: 1 sprawiona gęś o wadze około 2 kg 4 lekko kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanego zielonego szczypioru 2 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jedno jabłko obrać, utrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać tarte jabłko, wino, sos sojowy, obrane i…
Ciasta
Zebra w lukrze z plasterkami pomarańczy
by Ola Najder • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru 5 jajek 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 4 łyżki wrzątku tłuszcz i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć cukrem, rozbić jajka, żółtka kolejno…
Maroko
Placek z kruszonką
by Ewa Musiałowska • • 0 Comments
Ciasto: ½ kg mąki 1 szklanka mleka 8 dkg cukru 1 jajko 2,5 dkg drożdży 7,5 dkg miękkiego masła skórka z otartej 1 cytryny 1 szklanka owoców wiśni szczypta soli Kruszonka: 30 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 15 dkg zimnego masła tłuszcz do blachy…