Składniki: 8 ugotowanych na twardo jajek 10 plastrów szynki 2 łyżki oleju ½ szklanki posiekanego szczypiorku ½ szklanki ostrego keczupu 2-3 łyżki majonezu kilka liści sałaty lodowej szczypta imbiru 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Dwa plastry szynki pokroić w drobną kosteczkę. Żółtka,…
Tag: święta
Listy
Kolorowe jajka na Świąteczny stół
by Gosia Smętek • • 0 Comments
Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg wędzonego łososia 10 dkg szpinaku 2 łyżeczki masła ½ szklanki posiekanego koperku i natki pietruszki szczypta kurkumy ½ szklanki majonezu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej Sposób przyrządzenia: Szpinak udusić na maśle i odparować. Jajka obrać, przekroić na połówki. Żółtka podzielić…
Ryby
Wigilijny filet z mintaja zapieczony z pomidorami
by Ola Łebek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z mintaja 2 łyżki soku z cytryny 3 pomidory 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odpowiednio duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry,…
Zapiekanki
Wigilijna zapiekanka z łososia i ziemniaków
by Bożena Wolszczak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z łososia 2 cebule 8 ugotowanych ziemniaków 3 łyżki masła 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 jajka 2/3 szklanki mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę. Ziemniaki pokroić w plastry. Umytego i osuszonego łososia pokroić w grubą kostkę lub poprzeczne…
Łosoś
Wigilijny filet z łososia w tradycyjnej panierce
by Weronika Łuba • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów łososia ze skórą 2 jajka masło i olej tarta bułka sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Umytą i osuszoną rybę podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jajka zmiksować z odrobiną soli i pieprzy. Wcześniej przygotowane porcje ryby moczyć w jajku, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć po 2, 3 minuty z…