Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dkg wędzonego łososia
- 10 dkg szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- ½ szklanki posiekanego koperku i natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- ½ szklanki majonezu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści sałaty lodowej
Sposób przyrządzenia:
Szpinak udusić na maśle i odparować. Jajka obrać, przekroić na połówki. Żółtka podzielić na 3 części. Jedną część żółtek zmiksować z łososiem, przecierem pomidorowym i łyżką majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugą część wymieszać ze szpinakiem, koperkiem i natką pietruszki, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Pozostałe wymieszać z resztą majonezu i kurkumą. Przy pomocy szprycy napełnić jajka kolorami wg uznania. Na półmisek ułożyć liście sałaty i na nich kolorowe jajka.