Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczny

Pieczeń cielęca pychotka

Składniki: comber cielęcy sok z cytryny masło oliwa ½ kg brukselki 1 cebula ziemniaki małe marchewki 1/ szklanki białego wina mąka szczypta majeranku szczypta estragonu czosnek liść laurowy ziele angielskie sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny,…

Sernik czekoladowy pychotka

Składniki Ciasto: 1,5 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cynamonu Masa Serowa: 200g gorzkiej czekolady 1kg miękkiego białego sera śmietankowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki 2/3 szklanki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Sposób wykonania Ciasto: Wysmarować…

Pieczeń wieprzowa pychotka

Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego z szynki czosnek cebula masło oliwa ziemniaki łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy…

Rosół królewski pychotka

Składniki:

  • 1 kg mięso wołowe (łopatkę, szponder mostek)
  • 1 kg mięso drobiowe z kury, kurczaka, indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • plasterek selera i kawałek łodygi
  • natka pietruszki
  • 2 białe części pora
  • ¼ małej główki kapusty włoskiej
  • ¼ małego kalafiora
  • ¼ buraka ćwikłowego ( nada piękny złoty kolor rosołowi)
  • 2 małe cebule
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • łyżeczka cukru

Befsztyk pychotka

Składniki: 50 dag polędwicy (środkowej) 5 dag masła łyżka oliwy z oliwek gęsta dobra śmietana zielone szparagi ryż sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo,…