Składniki: comber cielęcy sok z cytryny masło oliwa ½ kg brukselki 1 cebula ziemniaki małe marchewki 1/ szklanki białego wina mąka szczypta majeranku szczypta estragonu czosnek liść laurowy ziele angielskie sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny,…
Tag: świąteczny
Sernik
Sernik czekoladowy pychotka
by Ksenusia • • 1 Comment
Składniki Ciasto: 1,5 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cynamonu Masa Serowa: 200g gorzkiej czekolady 1kg miękkiego białego sera śmietankowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki 2/3 szklanki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Sposób wykonania Ciasto: Wysmarować…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa pychotka
by marek • • 1 Comment
Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego z szynki czosnek cebula masło oliwa ziemniaki łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy…
Rosół
Rosół królewski pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg mięso wołowe (łopatkę, szponder mostek)
- 1 kg mięso drobiowe z kury, kurczaka, indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- plasterek selera i kawałek łodygi
- natka pietruszki
- 2 białe części pora
- ¼ małej główki kapusty włoskiej
- ¼ małego kalafiora
- ¼ buraka ćwikłowego ( nada piękny złoty kolor rosołowi)
- 2 małe cebule
- 2, 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- łyżeczka cukru
Wołowina
Befsztyk pychotka
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 50 dag polędwicy (środkowej) 5 dag masła łyżka oliwy z oliwek gęsta dobra śmietana zielone szparagi ryż sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo,…