Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledź

Świąteczny śledzik na ostro

Składniki: ½ kg solonych filetów śledziowych 2 cebule sok z cytryny ogórek konserwowy ½ szklanki oleju lub oliwy biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry, a te podzielić na pierścienie. Blanszować cebulę we wrzątku, obsączyć, polać sokiem z cytryny, odstawić. Wymoczonego wg upodobań smakowych śledzia pokroić po skosie na mniejsze części, oprószyć obficie…

Świeże śledzie w sosie greckim

Składniki: 1 kg świeżych śledzi sól 4 łyżki oleju 4 łyżki mąki Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 cebule 3 łyżki oleju 1 puszka przecieru pomidorowego 4 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego sól szczypta cukru 1 łyżeczka ostrej papryki Sposób przyrządzania: Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min. Jarzyny oczyścić,…

Śledź w oliwie na pierzynce z jabłek

Składniki: 50 dkg filetów solonych ze śledzi 2 kwaśne jabłka 1/3 szklanki śmietany 3 łyżki majonezu 1 cebula oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku, obsączyć, pokroić. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwa, zalać tą mieszanką śledzie, odstawić na noc do lodówki. Cebulę obrać, odkroić kilka…

Pasta serowa ze śledziem

Składniki: 1 paczki biały ser ½ szklanki śmietana 1 filet zasolił śledzia 1 łyżka masło ½ szklanki  startego sera ½ szklanki majonezu zielona pietruszka sałata Sposób przyrządzenia: Filet ze śledzia wymoczyć w mleku, posiekać w drobną kostkę. Biały ser zmiksować lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki pasty połączyć, przyprawić solą i pieprzem, bardzo…

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Składniki: 50 dkg filetów śledziowych 3 kwaśne jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka soku cytrynowego 1 szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Śledzie opłukać wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, dsączyć podzielić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki, posolić lekko.…