Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi
- sól
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
Sos:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 4 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przyrządzania:
Śledzie wypatroszyć, opłukać, posolić, odstawić na 20 min.
Jarzyny oczyścić, umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić jarzyny i przyprawy, smażyć przez 5 min. Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do jarzyn, przyprawić, wymieszać, dusić przez 5 min. Śledzie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć śledzie po 3 min z obu stron, przełożyć do sosu, dusić 15 min.