Składniki:
- 3 kg papryki
- czosnek
- oliwa
Marynata:
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzy
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren gorczycy
- 10 goździków
- 2 duże łyżki soli
Sposób przyrządzenia:
Paprykę obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, blanszować we wrzątku. Ułożyć w czystych słojach dokładając po 2, 3 nie obrane ząbki czosnku i wlewając po 2 łyżki oliwy. Przygotować marynatę, przyprawy zalać wodą, gotować przez 15 minut, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia, zalać paprykę gorącą zalewą. Słoje dokładnie zamknąć, Pasteryzować przez 10-15 minut.