Składniki:
- 50 dkg filetów solonych ze śledzi
- 2 kwaśne jabłka
- 1/3 szklanki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku, obsączyć, pokroić. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwa, zalać tą mieszanką śledzie, odstawić na noc do lodówki. Cebulę obrać, odkroić kilka pierścieni do dekoracji, resztę skroić w kostkę, blanszować we wrzątku, obsączyć. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i natychmiast wymieszać z cebulą, majonezem i śmietaną. Na półmisku ułożyć „pierzynkę” z jabłek ze śmietaną, na niej układać obsączone z zalewy śledzie. Udekorować krążkami cebuli i zieleniną.