Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z ziemniakami i pomidorami

Składniki:   
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:

  • 2 ziemniaki
  • 4 pomidory
  • czarne oliwki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 15 dkg sera moczarella
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Ser rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść  ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut  piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec  25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *