Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skorupiaki

Mule gotowane w piwie z warzywami

 

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 szkl. ciemnego piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Pasta krabowa

Składniki: • 1 puszka karbów • 2 opakowania twarożku wiejskiego • 2-3 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki ketchupu • Sos tabasco • 1 łyżeczka sosu Worcester • 2-3 małe pomidorki • kilka gałązek koperku • sól Sposób wykonania: Obrany i posiekany czosnek utrzeć razem…

Ostrygi z grilla

Składniki: 4 ostrygi 2 gałązki koperku 3 łyżki gotowego sosu holenderskiego 3 łyżki płatków kukurydzianych 10 dag roszponki 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sherry 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Ostrygi otworzyć po czym skropić je sokiem z cytryny, wówczas polać jeszcze sosem holenderskim i posypać płatkami kukurydzianymi. Następie zapiec ostrygi na grillu.…

Kalmary w szpinaku z ricottą

Składniki: • 4 kalmary • 1 dag szpinaku • 15 dag ricotty • 2 cebule • 20 dag pomidorów z puszki • 100 ml bulionu • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki bułki tartej • 4 łyżki oliwy • sól • pieprz Sposób wykonania: Szpinak lekko obgotować w wodzie po czym odsączyć i posiekać. Następnie…

Mule w białym winie

Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szalotki 2 łyżki masła ¾ szkl. białego wina związane gałązki natki pietruszki, tymianku i listek laurowy ¾ szkl. śmietany 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mule oczyścić po czym zalać zimną wodą i odstawić na 1 godz. W między czasie posiekać cebule oraz czosnek i zeszklić…