Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skorupiaki

Małże z makaronem

Składniki:

  • 50 dkg małży
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz
  • 20 dkg ulubionego makaronu
  • 1 posiekana papryczka chili – opcjonalnie

Krewetki z zielonym sosem chilli

Składniki: 12 krewetek 1/2 szklanki sosu sojowego 3 łyżki zielonego sosu chilli 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki sherry pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Krewetki obrać i usunąć czarną nitkę z grzbietu. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Zalać nią krewetki i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. Następnie wyjąć krewetki z marynaty, osączyć, i nadziewać na…

Krewetki pyszności

Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oleju 1 pomidor 5 dkg masła ¼ szklanki białego wina 1 łyżka koniaku 1 łyżka kaparów sól, pieprz 1 cebula 4 plastry sera feta posiekany koper Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez 3 minuty obracając, dodać koniak i po kilku…

Małże zapieczone w sosie beszamelowym

Składniki: 50 dkg świeżych muli Marynata: 4 łyżki białego wina 2 łyżki soku z cytryny Sos: 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 szklanki zimnego mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać…

Ostrygi z szafranem

Składniki: 12 ostryg z muszlami ½ szklanki białego wina 1 biała część pora 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 1 żółtko szczypta szafranu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Na początek kilka uwag. Ostrygi powinny być bezwzględnie świeże. Jednym ze sposobów sprawdzenia świeżości mięczaków jest stwierdzenie, że muszle są mocno zamknięte. Uchylone nie nadają…