Składniki: 50 dkg dużych, schłodzonych krewetek 2 skłócone jajka tarta bułka olej do głębokiego smażenia Sos: 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka bulionu z kurczaka 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki…
Tag: skorupiaki
Krewetki
Krewetki kokosowo maślane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek olej do głębokiego smażenia 3 łyżki masła posiekana papryczka chili bez nasion 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka białego wina 6 łyżek wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Krewetki obrać z pancerza, naciąć górną stronę odwłoka, usunąć czarne jelito, opłukać, wysuszyć. W dużym…
Krewetki
Krewetki królewskie w mango
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 1 owoc mango oliwa Marynata: 2 cm utarty kawałek imbiru sok z cytryny 2 drobno posiekane papryczki chili 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią umyte wcześniej krewetki. Odstawić w…
Owoce morza
Owoce morza w zielonym curry
by Dana • • 0 Comments
Składniki: 10 krewetek tygrysich 5 małży przegrzebek 15 małży jadalnych, muli 1 mała pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry ½ szklanki mleka kokosowego sos rybny do smaku cukier brązowy do smaku sól do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund.…