Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce morza w zielonym curry

Składniki:

  • 10 krewetek tygrysich
  • 5 małży przegrzebek
  • 15 małży jadalnych, muli
  • 1 mała pokrojona w plastry cukinia
  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • sos rybny do smaku
  • cukier brązowy do smaku
  • sól do smaku
  • oliwa


Sposób przyrządzenia:

W dużej patelni lub wocku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, smażyć mieszając kilkanaście sekund. Dodać małże, cukinię, przemieszać dokładnie, podlać mlekiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż muszle małży się otworzą, odrzucić muszle które mimo mieszania pozostały zamknięte, przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *