Składniki:
- 12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę lub odpowiednio mniej większych
- 15 dkg ugotowanej fasolki szparagowej lub szparagów z wody
- 20 dkg fasoli konserwowanej
- 20 dkg obsączonego tuńczyka z konserwy
- 6 pokrojonych ugotowanych na twardo jaj
- 2 pokrojone w paski wymoczone filety ze śledzia
- 4 pokrojone ugotowane w mundurkach ziemniaki
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 3 łyżki kaparów3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
- majonez
- sos vinegrette
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na dużym, wyłożonym liśćmi sałaty półmisku ułożyć w osobnych kopczykach składniki sałatki. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i kaparami. Każdy z siedzących przy stole gości komponuje sobie ulubioną sałatkę i przyprawia podanymi osobno przyprawami i sosami.