Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa z drobiu
- 1 mała pokrojona w plasterki cukinia
- 1 mała pokrojona w plasterki marchewka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 duże jajko
- olej
- majonez
- tarta bułka – opcjonalnie
- cytryna
Sposób przyrządzenia:
Mięso, marchewkę, cukinię i czosnek wymieszać wstępnie, dodać przyprawy, jajko, dokładnie wymieszać. W przypadku jeśli przygotowane mięso będzie zbyt rzadkie dodać tartej bułki. Z masy uformować 4 owalne burgery. Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony. Podawać w podgrzanej bułce, skropić sokiem z cytryny, obficie posmarować majonezem lub innym ulubionym sosem.