Składniki:
- 35 dkg makaronu wstążki
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 25 dkg obranych odwłoków krewetek
- 25 dkg małży przegrzebek (bez muszli)
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 szklanka posiekanej cebuli dymki
- 1 szklanka posiekanej naci pietruszki
- 1 szklanka tartego sera parmezan
- ½ łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, trzymać w cieple. W rondlu doprowadzić do wrzenia śmietanę, dodać cebulę, bazylię, pietruszkę, powoli gotować mieszając przez 8 minut, przyprawić do smaku. Dodać owoce morza, gotować około 3 minuty. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, obficie polać sosem, obsypać tartym serem i podawać.