Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- olej do głębokiego smażenia
- 3 łyżki masła
- posiekana papryczka chili bez nasion
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka białego wina
- 6 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać z pancerza, naciąć górną stronę odwłoka, usunąć czarne jelito, opłukać, wysuszyć. W dużym rondlu rozgrzać olej, partiami smażyć w nim krewetki, odkładać na ręcznik kuchenny aby obsączyły się z resztek oleju. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać chili, czosnek, sól do smaku, smażyć przez 2 minuty mieszając, dodać krewetki, cukier, sos sojowy i wiórki kokosowe, smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Podawać natychmiast po przyrządzeniu z zielonym dodatkiem.