Składniki:
- 50 dkg dokładnie wyszorowanych małży
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 2 posiekane cebulki szalotki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i szalotki, smażyć mieszając, gdy cebulka się zeszkli dodać małże odrzucając wcześniej te z otwartymi muszlami. Smażyć potrząsając patelnią do momentu aż muszle się otworzą wtedy dodać wino i gotować przez 3 minuty. Małże odcedzić zachowując wywar. Odrzucić muszle które mimo potrząsani i mieszania pozostały zamknięte. Wywar ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać posiekaną natkę pietruszki, skorygować smak przyprawami i połączyć z małżami. Podawać gorące.