Składniki:
-
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 5 dag cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany lub mleka
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dawać po jednym jajku, a następnie pa łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.