Składniki:
- 9 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel truskawkowy
- 1 1/2 lub 2 łyżki dobrego kakao
- 4 łyżki maku
Masa:
- 2 śmietany kremówki (2-250 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i cukier waniliowy. dodać żółtka, olej; wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na 4 równe części. do 1 dodać kisiel cytrynowy, do 2 kisiel truskawkowy, do 3 kakao, a do 4, 4 łyżki maku. Nakładać ciasto na brytfannę łyżką na przemian 1, 2, 3, 4, i znów 1, 2, 3, 4 itd. Ubić 2 śmietany 30% słodkie i dodać 1/2 szklanki cukru pudru i połączyć z dwoma tężejącymi galaretkami. Obie galaretki rozpuścić należy w 1 szklance wody. Ciasto przekroić na pół i posmarować 3/4 śmietany resztę na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladą. Gorąco polecam, ciasto jest bardzo dobre!