Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiornice z rusztu lub grilla

Składniki:

  • 1 kg małych sprawionych ośmiornic
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ¼ szklanki słodko ostrego sosu chili
  • ¼ szklanki keczupu
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki


Sposób przyrządzenia:
Wino wymieszać w rondlu z octem balsamicznym, dodać ośmiornice, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez 20 minut. Odcedzić. W misce wymieszać obgotowane ośmiornice z sosem chili i keczupem. Piec na ruszcie w piekarniku lub na grillu przez około 6 minut. Przed podaniem posypać pietruszką.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *