Składniki:
- 10 dużych odwłoków krewetek
- 10 listków bazylii
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- oliwa
- czosnek
Sos:
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
Składniki: 50 dkg dużych małży 3 łyżki sosu czosnkowego 3 łyżki sosu chili lub tanasco 3 łyżki sosu sojowego 2 pory, białe części pokrojone w paseczki 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na…
Składniki: 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary trawa cytrynowa Marynata: ½ szklanki oleju ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wochester 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy w proszku ½ łyżki papryki w proszku ½ łyżeczki posiekanego czosnku 3 łyżki sosu chili lub…
Składniki: 100g ośmiornicy lub kalmarów 100 g małży 100 g langustynek 60 g grzybów 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 cebule 1 pomidor 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1.5 wywaru rybnego ewentualnie woda 3 kostki rosołowe rybne Sposób przyrządzenia: Cebule, paprykę pokrojona w kostkę podsmażyć…