Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w ostrym sosie kokosowym

 

Składniki:

    • 16 odwłoków dużych krewetek
    • 2 szklanki mleka kokosowego
    • 2 łyżki czerwonej pasty curry
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka sosu rybnego
    • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    • szczypta bazylii

Sposób przyrządzenia:
W wocu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę mleczko kokosowe, dodać pastę curry, dokładnie ją rozprowadzić we wrzącym mleczku. Po 2 minutach dodać cukier, sos rybny, skórkę cytrynową i resztę mleczka. Do mocno wrzącej zawartości woca dodać krewetki i gotować 2 do 3 minut. Podawać z ryżem. Udekorować posiekanymi listkami bazylii i ćwiartkami cytryny. Ja aby urozmaicić smak potrawy dodaję pod koniec gotowania dwa pokrojone w grubą kostkę plastry ananasa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *