Składniki:
-
- 16 odwłoków dużych krewetek
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- szczypta bazylii
Sposób przyrządzenia:
W wocu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę mleczko kokosowe, dodać pastę curry, dokładnie ją rozprowadzić we wrzącym mleczku. Po 2 minutach dodać cukier, sos rybny, skórkę cytrynową i resztę mleczka. Do mocno wrzącej zawartości woca dodać krewetki i gotować 2 do 3 minut. Podawać z ryżem. Udekorować posiekanymi listkami bazylii i ćwiartkami cytryny. Ja aby urozmaicić smak potrawy dodaję pod koniec gotowania dwa pokrojone w grubą kostkę plastry ananasa.