Składniki:
- Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 20 dkg czerwonego kawioru
- soku z cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec. Kawior skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowany kawior nakładać na każdy posmarowany śmietaną naleśnik, zwinąć w rulon. Przed podaniem położyć na każdym gorącym naleśniku odrobinę masła. Polecam, pychota.