Składniki:
- gęsta śmietana
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól do smaku
- 15 dkg ugotowanego na sypko ryży
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ryż, pietruszkę, cebulkę, wbić jajka, usmażyć, przyprawić. Schłodzić, posiekać nożem.
Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Jako dodatek podać śmietanę wymieszaną z czosnkiem i przyprawami. Polecam, pychota.