Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z paluszkami krabowymi

Składniki:

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • sól do smaku

    Farsz:

    • 20 dkg krabowych  paluszków
    • 3 ugotowane na twardo jajka
    • 2 cebule
    • 3 łyżki masła śmietankowego
    • 10 dkg żółtego sera
    • sól, pieprz, szczypta majeranku.


    Sposób przyrządzenia:
    Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać posiekane drobno jajka, paluszki krabowe chwilę razem smażyć, schłodzić. Dodać tarty żółty ser, przyprawić, dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce do zapiekania i zapiec, aż staną się rumiane. Przed podaniem polać gęstą śmietaną i posypać kawiorem. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *