Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat IV

 

 

Gofry z winem gazowanym

Składniki:

    • 25 dkg mąki
    • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
    • 10 dkg cukru
    • 1 jajko
    • 2/3 szklanki gazowanego wina
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy do smaku
  • Sposób przyrządzenia:
    Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać wino, wymieszać.

    Gofry czekoladowe

  •  
      • 12,5 dkg mąki
      • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
      • 13,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 12,5 dkg cukru
      • 4 jajka
      • 8 łyżek mleka
      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      • 5 dkg posiekanych migdałów
      • 50 dkg tartej czekolady
      • cukier waniliowy do smaku
    • Sposób przyrządzenia:
      Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mleko. Do tak przygotowanego ciasta dodać migdały i czekoladę, delikatnie wymieszać.

      Gofry Brukselskie

    •  
        • 22,5 dkg mąki
        • ½ łyżeczki suszonych drożdży
        • 4 łyżki cukru
        • 1 jajko
        • 350 ml mleka
        • 4 łyżki oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • cukier waniliowy
        • sól do smaku
      • Sposób przyrządzenia:
        Białko jajka oddzielić od żółtka. Suche drożdże staranie wymieszać z mąką, dodać do nich cukier, sól, mleko, żółtko i olej, miksować aż ciasto będzie jednorodną masą, nakryć, odstawić na około 1 godzinę. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.

        Gofry kokosowe

      •  
          • 10 dkg mąki
          • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 łyżki cukru
          • 3 jajka
          • 1 łyżka rumu
          • 3 łyżki wiórek kokosowych
          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • Sposób przyrządzenia:
          Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i rumem. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodac wiórki kokosowe i wymieszać.

          Gofry z makiem

        •  
            • 25 dkg mąki
            • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 10 dkg cukru
            • 1 jajko
            • 1 szklanka śmietany
            • 5 dkg mielonego maku
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            • cukier waniliowy do smaku
          • Sposób przyrządzenia:
            Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Do tak przygotowanego ciasta dodać mak i rozmieszać.

            I na tym koniec. Myślę że każdy z Was znajdzie tutaj coś co odpowiada jego preferencją smakowym. Jak już pisałam we wstępie gofry te mogą być podawane solo, a także obłożone różnymi dodatkami od prostej bitej śmietany zaczynając, na najbardziej wymyślnych kremach kończąc. Na koniec jeszcze raz przypominam, przyrządzone już ciasto należy przed wlaniem do gofrownicy zawsze mieszać gdyż składniki lubią się rozwarstwiać. Proces miksowania należy przeprowadzać bardzo starannie i dokładnie wg przepisów. Pozostaje mi tylko życzyć Państwu powodzenia. To nie jest naprawdę trudne.

            Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *