Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat III

Cienkie gofry maślane

Składniki:

    • 25 dkg mąki
    • 17, 5 dkg rozpuszczonego masła śmietankowego
    • 15 dkg cukru
    • 1 jajko
    • ½ szklanki ciepłej wody
    • cynamon lub inny smak


    Sposób przyrządzenia:
    Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło, wodę z cukrem i jajko zmiksować, dodawać partiami mąkę, cynamon i odstawić po zmiksowaniu na 2 godziny. Po upieczeniu gofra zwinąć w rurkę.

    Gofry bananowe

    Składniki:

      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 1 łyżeczka płynnego miodu
      • 4 jajka
      • 1 szklanka mleka
      • 1 dojrzały, miękki banan
      • sok z 1 cytryny
      • szczypta soli


      Sposób przyrządzenia:
      Oddzielić żółtka jaj od białek. Olej, żółtka, miód zmiksować, dodawać partiami mąkę i mleko ciągle miksując. Banana obrać, rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, ponownie zmiksować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.

      Gofry z rodzynkami

      Składniki:

        • 7 dkg mąki
        • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • 3 łyżki cukru
        • 3 jajka
        • 4 łyżki mleka
        • 1 łyżka rumu
        • 2 łyżki rodzynek
        • szczypta soli


        Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować olej, cukier i jajka, dodawać partiami mąkę i mleko z rumem ciągle miksując. Do tak przygotowanego ciasta dodać rodzynki, wymieszać.

        Gofry śmietankowo jajeczne
        Składniki:

        • 12 dkg mąki
        • 15 dkg śmietany
        • 10 dkg cukru
        • 6 jajek
        • skórka otarta z 1 cytryny


        Sposób przyrządzenia:
        Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę, śmietanę, skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.

        Gofry miodowo waniliowe

        Składniki:

          • 25 dkg mąki
          • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 łyżki miodu
          • 2 jajka
          • 1 szklanka mleka
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          • cukier waniliowy do smaku


          Sposób przyrządzenia:
          Olej zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, mleko i miód oraz proszek do pieczenia.

          Gofry rumowe kruche

          Składniki:

            • 12,5 dkg mąki
            • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
            • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 22 dkg cukru
            • 4 jajka
            • 1 łyżka rumu
            • skórka otarta z pomarańczy


            Sposób przyrządzenia:
            Zmiksować olej, cukier i jajka, ciągle miksując dodawać partiami mąki i rum.

            Chrupkie gofry

            Składniki:

              • 12,5 dkg mąki
              • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
              • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 18 dkg cukru
              • 4 jajka


              Sposób przyrządzenia:
              Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Wafle będą bardziej chrupkie im w niższej temperaturze będą pieczone. Oczywiście trzeba wydłużyć czas pieczenia.

              Gofry korzenne
              Składniki:

              • 25 dkg mąki
              • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 7,5 dkg cukru
              • 2 jajka
              • 1 szklanka mleka
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • po odrobinie cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i przyprawy.

              Gofry kardamonowe
              Składniki:

              • 10 dkg mąki
              • 5 dkg dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 3 łyżki cukru
              • 5 jajek
              • 10 dkg śmietany
              • szczypta kardamonu


              Sposób przyrządzenia:
              Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, śmietanę i kardamon.

              Gofry z czerwonym winem

              Składniki:

                • 16 dkg mąki
                • 7,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 7,5 dkg cukru
                • 5 jajek
                • ½ szklanki czerwonego wina
                • 2 łyżki tartej czekolady
                • szczypta cynamonu


                Sposób przyrządzenia:
                Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki i wino. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem i tartą czekoladą.

                Zobacz też:

                Dodatki do gofrów
                Mój gofrowy świat I

                Mój gofrowy świat II
                Mój gofrowy świat IV



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *