Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat III

Cienkie gofry maślane

Składniki:

    • 25 dkg mąki
    • 17, 5 dkg rozpuszczonego masła śmietankowego
    • 15 dkg cukru
    • 1 jajko
    • ½ szklanki ciepłej wody
    • cynamon lub inny smak


    Sposób przyrządzenia:
    Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło, wodę z cukrem i jajko zmiksować, dodawać partiami mąkę, cynamon i odstawić po zmiksowaniu na 2 godziny. Po upieczeniu gofra zwinąć w rurkę.

    Gofry bananowe

    Składniki:

      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 1 łyżeczka płynnego miodu
      • 4 jajka
      • 1 szklanka mleka
      • 1 dojrzały, miękki banan
      • sok z 1 cytryny
      • szczypta soli


      Sposób przyrządzenia:
      Oddzielić żółtka jaj od białek. Olej, żółtka, miód zmiksować, dodawać partiami mąkę i mleko ciągle miksując. Banana obrać, rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, ponownie zmiksować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.

      Gofry z rodzynkami

      Składniki:

        • 7 dkg mąki
        • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • 3 łyżki cukru
        • 3 jajka
        • 4 łyżki mleka
        • 1 łyżka rumu
        • 2 łyżki rodzynek
        • szczypta soli


        Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować olej, cukier i jajka, dodawać partiami mąkę i mleko z rumem ciągle miksując. Do tak przygotowanego ciasta dodać rodzynki, wymieszać.

        Gofry śmietankowo jajeczne
        Składniki:

        • 12 dkg mąki
        • 15 dkg śmietany
        • 10 dkg cukru
        • 6 jajek
        • skórka otarta z 1 cytryny


        Sposób przyrządzenia:
        Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę, śmietanę, skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.

        Gofry miodowo waniliowe

        Składniki:

          • 25 dkg mąki
          • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 łyżki miodu
          • 2 jajka
          • 1 szklanka mleka
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          • cukier waniliowy do smaku


          Sposób przyrządzenia:
          Olej zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, mleko i miód oraz proszek do pieczenia.

          Gofry rumowe kruche

          Składniki:

            • 12,5 dkg mąki
            • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
            • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 22 dkg cukru
            • 4 jajka
            • 1 łyżka rumu
            • skórka otarta z pomarańczy


            Sposób przyrządzenia:
            Zmiksować olej, cukier i jajka, ciągle miksując dodawać partiami mąki i rum.

            Chrupkie gofry

            Składniki:

              • 12,5 dkg mąki
              • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
              • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 18 dkg cukru
              • 4 jajka


              Sposób przyrządzenia:
              Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Wafle będą bardziej chrupkie im w niższej temperaturze będą pieczone. Oczywiście trzeba wydłużyć czas pieczenia.

              Gofry korzenne
              Składniki:

              • 25 dkg mąki
              • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 7,5 dkg cukru
              • 2 jajka
              • 1 szklanka mleka
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • po odrobinie cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i przyprawy.

              Gofry kardamonowe
              Składniki:

              • 10 dkg mąki
              • 5 dkg dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 3 łyżki cukru
              • 5 jajek
              • 10 dkg śmietany
              • szczypta kardamonu


              Sposób przyrządzenia:
              Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, śmietanę i kardamon.

              Gofry z czerwonym winem

              Składniki:

                • 16 dkg mąki
                • 7,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 7,5 dkg cukru
                • 5 jajek
                • ½ szklanki czerwonego wina
                • 2 łyżki tartej czekolady
                • szczypta cynamonu


                Sposób przyrządzenia:
                Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki i wino. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem i tartą czekoladą.

                Zobacz też:

                Dodatki do gofrów
                Mój gofrowy świat I

                Mój gofrowy świat II
                Mój gofrowy świat IV



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *