Cienkie gofry maślane
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 17, 5 dkg rozpuszczonego masła śmietankowego
- 15 dkg cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
- cynamon lub inny smak
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 dojrzały, miękki banan
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- 7 dkg mąki
- 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki rodzynek
- szczypta soli
- 12 dkg mąki
- 15 dkg śmietany
- 10 dkg cukru
- 6 jajek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy do smaku
- 12,5 dkg mąki
- 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
- 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 22 dkg cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka rumu
- skórka otarta z pomarańczy
- 12,5 dkg mąki
- 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
- 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 18 dkg cukru
- 4 jajka
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 7,5 dkg cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po odrobinie cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 10 dkg mąki
- 5 dkg dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 jajek
- 10 dkg śmietany
- szczypta kardamonu
- 16 dkg mąki
- 7,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 7,5 dkg cukru
- 5 jajek
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki tartej czekolady
- szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło, wodę z cukrem i jajko zmiksować, dodawać partiami mąkę, cynamon i odstawić po zmiksowaniu na 2 godziny. Po upieczeniu gofra zwinąć w rurkę.
Gofry bananowe
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Olej, żółtka, miód zmiksować, dodawać partiami mąkę i mleko ciągle miksując. Banana obrać, rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, ponownie zmiksować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.
Gofry z rodzynkami
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej, cukier i jajka, dodawać partiami mąkę i mleko z rumem ciągle miksując. Do tak przygotowanego ciasta dodać rodzynki, wymieszać.
Gofry śmietankowo jajeczne
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę, śmietanę, skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem.
Gofry miodowo waniliowe
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Olej zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, mleko i miód oraz proszek do pieczenia.
Gofry rumowe kruche
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej, cukier i jajka, ciągle miksując dodawać partiami mąki i rum.
Chrupkie gofry
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Wafle będą bardziej chrupkie im w niższej temperaturze będą pieczone. Oczywiście trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Gofry korzenne
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i przyprawy.
Gofry kardamonowe
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Ciągle miksując partiami dodawać mąkę, śmietanę i kardamon.
Gofry z czerwonym winem
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać partiami mąki i wino. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem i tartą czekoladą.
Zobacz też:
Dodatki do gofrów
Mój gofrowy świat I
Mój gofrowy świat II
Mój gofrowy świat IV