Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy swiat II

Gofry z curry

Składniki:

    • 24 dkg mąki
    • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
    • 4 jajka
    • 350 ml maślanki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki curry
    • szczypta soli


    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę, a pod koniec miksowania dodać sól i curry.

    Gofry z papryką i zieleniną

    Składniki:

      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 3 jajka
      • ½ szklanki zimnego bulionu mięsnego
      • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej papryki
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 łyżka posiekanego koperku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • szczypta soli


      Sposób przyrządzenia:
      Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę, bulion i inne dodatki. Przed pieczeniem odstawić ciasto na 30 minut.

      Gofry z sezamem

      Składniki:

        • 25 dkg mąki
        • 10 dkg oleju
        • 10 dkg ziaren sezamu
        • 3 jajka
        • ½ szklanki mleka
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • sól do smaku


        Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko, a pod koniec miksowania dodać sezam i sól do smaku.

        Gofry z oliwkami

        Składniki:

          • 25 dkg mąki
          • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 jajka
          • ½ szklanki mleka
          • ½ szklanki zimnego bulionu warzywnego
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          • 5 dkg drobniutko posiekanych oliwek
          • 5 łyżek tartego sera Gouda


          Sposób przyrządzenia:
          Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko i bulion warzywny, a pod koniec miksowania dodać oliwki, ser i sól do smaku.

          Gofry ziemniaczane

          Składniki:

            • 7,5 dkg mąki
            • 45 dkg tartych surowych ziemniaków
            • 1 tarta cebula
            • 3 jajka
            • 2 łyżki śmietany
            • 3 łyżki posiekanego koperku
            • sól


            Sposób przyrządzenia:
            Wymieszać wszystkie składniki gofrów jako ostatnią dając mąkę, posolić do smaku.

            Gofry maślankowe

            Składniki:

              • 24 dkg mąki
              • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 4 jajka
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • 350 mln maślanki
              • 1 łyżka cukru
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, maślankę, a pod koniec miksowania dodać cukier.

              Gofry twarogowe
              Składniki:

              • 15 dkg mąki
              • 12, 5 dkg twarogu śmietankowego
              • 3 jajka
              • 6 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 3 łyżki otartej skórki pomarańczy
              • ½ szklanki mleka
              • 2 łyżki cukru
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Twarożek wymieszać z olejem, cukrem skórką pomarańczową. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Żółtka jaj oddzielić od białek, dodać żółtka do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.


              Gofry kukurydziane

              Składniki:

                • 20 dkg mąki kukurydzianej
                • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • ½ szklanki mleka
                • 3 łyżki miodu
                • 2 łyżki rumu
                • 3 jajka
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                • 3 dkg migdałów


                Sposób przyrządzenia:

                Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, miód i rum. Migdały polać wrzątkiem, obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do ciasta.

                Gofry jabłkowo migdałowe

                Składniki:

                  • 25 dkg maki
                  • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                  • 4 jajka
                  • 10 dkg cukru
                  • ½ szklanki mąki
                  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • skórka otarta z pomarańczy
                  • 10 dkg tartego jabłka
                  • 10 dkg tartych migdałów


                  Sposób przyrządzenia:
                  Zmiksować dobrze olej z jajkami i cukrem, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, skórkę z pomarańczy i migdały. Odstawić na 40 minut. Do ciasta dodać tarte jabłka i wymieszać.

                  Zobacz też:
                  Mój gofrowy świat I
                  Mój gofrowy świat III
                  Mój gofrowy świat IV
                  Dodatki do gofrów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *