Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy swiat II

Gofry z curry

Składniki:

    • 24 dkg mąki
    • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
    • 4 jajka
    • 350 ml maślanki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki curry
    • szczypta soli


    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę, a pod koniec miksowania dodać sól i curry.

    Gofry z papryką i zieleniną

    Składniki:

      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 3 jajka
      • ½ szklanki zimnego bulionu mięsnego
      • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej papryki
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 łyżka posiekanego koperku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • szczypta soli


      Sposób przyrządzenia:
      Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę, bulion i inne dodatki. Przed pieczeniem odstawić ciasto na 30 minut.

      Gofry z sezamem

      Składniki:

        • 25 dkg mąki
        • 10 dkg oleju
        • 10 dkg ziaren sezamu
        • 3 jajka
        • ½ szklanki mleka
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • sól do smaku


        Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko, a pod koniec miksowania dodać sezam i sól do smaku.

        Gofry z oliwkami

        Składniki:

          • 25 dkg mąki
          • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 jajka
          • ½ szklanki mleka
          • ½ szklanki zimnego bulionu warzywnego
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          • 5 dkg drobniutko posiekanych oliwek
          • 5 łyżek tartego sera Gouda


          Sposób przyrządzenia:
          Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko i bulion warzywny, a pod koniec miksowania dodać oliwki, ser i sól do smaku.

          Gofry ziemniaczane

          Składniki:

            • 7,5 dkg mąki
            • 45 dkg tartych surowych ziemniaków
            • 1 tarta cebula
            • 3 jajka
            • 2 łyżki śmietany
            • 3 łyżki posiekanego koperku
            • sól


            Sposób przyrządzenia:
            Wymieszać wszystkie składniki gofrów jako ostatnią dając mąkę, posolić do smaku.

            Gofry maślankowe

            Składniki:

              • 24 dkg mąki
              • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 4 jajka
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • 350 mln maślanki
              • 1 łyżka cukru
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, maślankę, a pod koniec miksowania dodać cukier.

              Gofry twarogowe
              Składniki:

              • 15 dkg mąki
              • 12, 5 dkg twarogu śmietankowego
              • 3 jajka
              • 6 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • 3 łyżki otartej skórki pomarańczy
              • ½ szklanki mleka
              • 2 łyżki cukru
              • sól do smaku


              Sposób przyrządzenia:
              Twarożek wymieszać z olejem, cukrem skórką pomarańczową. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Żółtka jaj oddzielić od białek, dodać żółtka do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.


              Gofry kukurydziane

              Składniki:

                • 20 dkg mąki kukurydzianej
                • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • ½ szklanki mleka
                • 3 łyżki miodu
                • 2 łyżki rumu
                • 3 jajka
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                • 3 dkg migdałów


                Sposób przyrządzenia:

                Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, miód i rum. Migdały polać wrzątkiem, obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do ciasta.

                Gofry jabłkowo migdałowe

                Składniki:

                  • 25 dkg maki
                  • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                  • 4 jajka
                  • 10 dkg cukru
                  • ½ szklanki mąki
                  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • skórka otarta z pomarańczy
                  • 10 dkg tartego jabłka
                  • 10 dkg tartych migdałów


                  Sposób przyrządzenia:
                  Zmiksować dobrze olej z jajkami i cukrem, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, skórkę z pomarańczy i migdały. Odstawić na 40 minut. Do ciasta dodać tarte jabłka i wymieszać.

                  Zobacz też:
                  Mój gofrowy świat I
                  Mój gofrowy świat III
                  Mój gofrowy świat IV
                  Dodatki do gofrów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *