Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.
Gofry podstawowe
Składniki:
-
- 30 dkg mąki
- 8 dkg oleju
- 6 dkg cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 dkg proszku do pieczenia
- cukier waniliowy, rum wg uznania
-
-
- 25 dkg mąki
- 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
-
-
- 15 dkg mąki
- 12 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 8 dkg cukru pudru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki śmietany
- szczypta soli
- otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
-
-
- 25 dkg mąki
- 340 ml mleka
- 4 jajka
- ½ paczuszki świeżych drożdży
- 25 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
-
-
- 20 dkg mąki
- 2 jajka
- ¼ paczuszki świeżych drożdży
- 20 dkg ciepłego mleka
- 7 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
-
-
- 37, 5 dkg maki
- ½ paczuszki świeżych drożdży
- 4 jajka
- 100 mlo ciepłej wody
- 15 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- ½ szklanki śmietany
- 7,5 dkg cukru
- szczypta soli
-
-
- 25 dkg mąki
- 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 15 dkg cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
- 15 dkg mąki
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 3 łyżeczki wiśniówki lub koniaku
- 15 dkg cukru
-
-
- 8 dkg mąki
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z jednej pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
-
-
- 8 dkg mąki
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 6 łyzek cukru
- 6 łyżek rumu
- 6 łyżek śmietany
- ½ ły7żeczki proszku do pieczenia:
-
- 20 dkg mąki
- 2 jajka
- 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować jajka z cukrem, dodać rum i partiami śmietanę, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa stanie się jednorodna.Gofry marmurkowe
Składniki:Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ¾ szklanki mleka. Miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mlekiem, dodać do ciasta wraz z papryką i oregano, delikatnie wymieszać z ciastem aby uzyskać marmurowy wzór.Zobacz też:
-
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z ciepłą wodą na sztywną pianę. Dodać cukier, miksować jeszcze 3 minuty. Do masy dodać żółtka, nadal miksując dodawać pozostałe składniki.Gofry biskwitowe rumowe
-
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej z cukrem, rumem i jajkami, stopniowo dodawać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa będzie jednorodna.Delikatne gofry piaskowe
Składniki:Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej z jajkami, cukrem i alkoholem, stopniowo dodawać wymieszane mąki. Miksować aż ciasto będzie jednorodne.Gofry biskwitowe
-
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z rozpuszczonymi w wodzie drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i odstawić ponownie na 30 minut przed pieczeniem.Gofry piaskowe
-
Sposób przyrządzenia:
Drożdże dokładnie rozmieszać z ciepłym mlekiem. Zmiksować olej z miodem i jajkami. Nadal miksując dodawać mąkę, cynamon, sól, mleko z drożdżami. Odstawić na 60 minut przed pieczeniem.Gofry drożdżowe puszyste
-
Sposób przyrządzenia:
Lekko podgrzać kilka łyżek mleka, rozprowadzić nim drożdże. Gdy mieszanka zacznie „pracować” dodać mąkę, olej i pozostałe składniki. Odstawić na 30 minut przed pieczeniem.Gofry drożdżowe cynamonowe
-
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować olej z cukrem, jajkami, stopniowo dodawać mąkę, śmietanę, skórkę z pomarańczy. Upiec na złoty kolor.Gofry drożdżowe
-
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka jaj od żółtek. Zmiksować olej, żółtka, cukier. Nadal miksując dodawać mąkę i mleko. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Przed pieczeniem odstawić na 15 minut.Gofry puszyste I
-
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować cukier, olej, jajka i cukier waniliowy, miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ewentualnie rum. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Gofry puszyste