Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat I

Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.


Gofry podstawowe

Składniki:

    • 30 dkg mąki
    • 8 dkg oleju
    • 6 dkg cukru
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mleka
    • 1 dkg proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy, rum wg uznania
  • Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować cukier, olej, jajka i cukier waniliowy, miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ewentualnie rum. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

    Gofry puszyste

  •  
      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 1 łyżka cukru
      • 4 jajka
      • 1 szklanka mleka
      • skórka otarta z połowy pomarańczy
      • szczypta soli
    • Sposób przyrządzenia:
      Oddzielić białka jaj od żółtek. Zmiksować olej, żółtka, cukier. Nadal miksując dodawać mąkę i mleko. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Przed pieczeniem odstawić na 15 minut.

      Gofry puszyste I

    •  
        • 15 dkg mąki
        • 12 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • 8 dkg cukru pudru
        • 4 jajka
        • 2/3 szklanki śmietany
        • szczypta soli
        • otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
      • Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować olej z cukrem, jajkami, stopniowo dodawać mąkę, śmietanę, skórkę z pomarańczy. Upiec na złoty kolor.

        Gofry drożdżowe

      •  
          • 25 dkg mąki
          • 340 ml mleka
          • 4 jajka
          • ½ paczuszki świeżych drożdży
          • 25 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 1 łyżeczka cukru
          • szczypta soli
          • otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
        • Sposób przyrządzenia:
          Lekko podgrzać kilka łyżek mleka, rozprowadzić nim drożdże. Gdy mieszanka zacznie „pracować” dodać mąkę, olej i pozostałe składniki. Odstawić na 30 minut przed pieczeniem.

          Gofry drożdżowe cynamonowe

        •  
            • 20 dkg mąki
            • 2 jajka
            • ¼ paczuszki świeżych drożdży
            • 20 dkg ciepłego mleka
            • 7 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 2 łyżki miodu
            • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
            • szczypta soli
          • Sposób przyrządzenia:
            Drożdże dokładnie rozmieszać z ciepłym mlekiem. Zmiksować olej z miodem i jajkami. Nadal miksując dodawać mąkę, cynamon, sól, mleko z drożdżami. Odstawić na 60 minut przed pieczeniem.

            Gofry drożdżowe puszyste

          •  
              • 37, 5 dkg maki
              • ½ paczuszki świeżych drożdży
              • 4 jajka
              • 100 mlo ciepłej wody
              • 15 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • ½ szklanki śmietany
              • 7,5 dkg cukru
              • szczypta soli
            • Sposób przyrządzenia:
              Mąkę wymieszać z rozpuszczonymi w wodzie drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i odstawić ponownie na 30 minut przed pieczeniem.

              Gofry piaskowe

            •  
                • 25 dkg mąki
                • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 15 dkg cukru
                • 4 jajka
                • 1 łyżka rumu
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
              • Sposób przyrządzenia:
                Zmiksować olej z cukrem, rumem i jajkami, stopniowo dodawać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa będzie jednorodna.

                Delikatne gofry piaskowe
                Składniki:

                • 15 dkg mąki
                • 10 dkg mąki ziemniaczanej
                • 4 jajka
                • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 3 łyżeczki wiśniówki lub koniaku
                • 15 dkg cukru
              • Sposób przyrządzenia:
                Zmiksować olej z jajkami, cukrem i alkoholem, stopniowo dodawać wymieszane mąki. Miksować aż ciasto będzie jednorodne.

                Gofry biskwitowe

              •  
                  • 8 dkg mąki
                  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
                  • 15 dkg cukru
                  • 4 jajka
                  • 4 łyżki ciepłej wody
                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                  • sok z jednej pomarańczy
                  • skórka otarta z pomarańczy
                • Sposób przyrządzenia:
                  Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z ciepłą wodą na sztywną pianę. Dodać cukier, miksować jeszcze 3 minuty. Do masy dodać żółtka, nadal miksując dodawać pozostałe składniki.

                  Gofry biskwitowe rumowe

                •  
                    • 8 dkg mąki
                    • 8 dkg mąki ziemniaczanej
                    • 6 jajek
                    • 6 łyzek cukru
                    • 6 łyżek rumu
                    • 6 łyżek śmietany
                    • ½ ły7żeczki proszku do pieczenia:
                  • Sposób przyrządzenia:
                    Zmiksować jajka z cukrem, dodać rum i partiami śmietanę, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa stanie się jednorodna.

                    Gofry marmurkowe
                    Składniki:

                    • 20 dkg mąki
                    • 2 jajka
                    • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                    • 1 szklanka mleka
                    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                    • 1 łyżeczka oregano
                    • 1 łyżeczka mielonej papryki
                    • szczypta soli
                  • Sposób przyrządzenia:
                    Zmiksować olej, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ¾ szklanki mleka. Miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mlekiem, dodać do ciasta wraz z papryką i oregano, delikatnie wymieszać z ciastem aby uzyskać marmurowy wzór.

                    Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *