Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti śródziemnomorskie z owocami morza

 

Składniki:

    • 40 dag makaronu spaghetti
    • 50 dag mrożonej mieszanki langustynki, małże, krewetki, kalmary, ośmiorniczki
    • cebula
    • czosnek
    • oliwa
    • 1 szklanka białego wina
    • sok z połowy cytryny
    • szklanka białego wina wytrawnego
    • sól , pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rozmrożoną mieszankę owoców morza dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 min. Na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na tłuszczu, a potem krótko podsmażyć. Do cebuli i czosnku wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, dusić ok. 10 min, po czym dokładnie wymieszać z owocami morza i przez 10 min zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i tak podawać.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *