Składniki:
-
- 40 dag makaronu spaghetti
- 50 dag mrożonej mieszanki langustynki, małże, krewetki, kalmary, ośmiorniczki
- cebula
- czosnek
- oliwa
- 1 szklanka białego wina
- sok z połowy cytryny
- szklanka białego wina wytrawnego
- sól , pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożoną mieszankę owoców morza dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na 10 min. Na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek obrać. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na tłuszczu, a potem krótko podsmażyć. Do cebuli i czosnku wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, dusić ok. 10 min, po czym dokładnie wymieszać z owocami morza i przez 10 min zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i tak podawać.