Składniki:
- 10 dużych odwłoków krewetek
- 10 listków bazylii
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- oliwa
- czosnek
Sos:
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Z odwłoków krewetek zdjąć chitynowy pancerz gniotąc go z wyczuciem palcami. Ostrym niżem naciąć odwłok od strony grzbietowej u usunąć czarne jelito. Na plasterku szynki parmeńskiej ułożyć listek bazylii i odwłok krewetki, zwinąć ściśle w rulon, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać 2 lub 3 ząbki czosnku w łupinach, smażyć go przez 2 minuty i usunąć. Na rozgrzanej oliwie układać roladki z szynki i krewetek, smażyć przez 6 minut kilkakrotnie je obracając. W międzyczasie przygotować sos, w rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać rozdrobniony czosnek. Chwilę smażyć mieszając, połączyć z pozostałymi składnikami, zmiksować. Krewetki wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać solo lub z kuskus i jarzynami z wody itp. Polecam, pychota.