Składniki:
1,5 szklanki różnych orzechów
migdały słodkie sparzone i obrane ze skórki
1,5 szklanki pokruszonych drobno wafli i herbatników
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu mielonego – opcjonalnie
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu kukurydzianego
¼ szklanki esencji rumowej rozcieńczonej wodą lub rumu
Sposób przyrządzenia:
Orzechy ułożyć na blasze do pieczenie i leciutko je podprażyć w gorącym piekarniku, schłodzić, posiekać ostrym nożem. Wymieszać w misce orzechy, wafle i herbatniki, cukier puder, cynamon, kardamon, kakao. Po dokładnym wymieszaniu dodać rum i syrop, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić „ciasto” na 60 minut. Z masy formować kulki wielkości małego jajka w środek każdej wkładając migdał. Tak przygotowane obtoczyć w wiórkach kokosowych, cukrze pudrze, mielonych orzechach itp. Pyszneeeeee.