Składniki:
- 50 dkg dużych małży
- 3 łyżki sosu czosnkowego
- 3 łyżki sosu chili lub tanasco
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 pory, białe części pokrojone w paseczki
- 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sos sojowy, czosnkowy i chili, smażyć mieszając 30 sekund. Dodać małże, por i dymkę (część zostawić do dekoracji), podlać ¼ szklanki wody, dusić mieszając drewnianą łyżką przez około 3 minuty aż muszle małży się otworzą. Dla pewności kilkakrotnie, intensywnie potrząsnąć patelnią. Odrzucić muszle które się nie otworzyły i podawać posypane resztą cebulki.