Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne małże


Składniki:

    • 50 dkg dużych małży
    • 3 łyżki sosu czosnkowego
    • 3 łyżki sosu chili lub tanasco
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 pory, białe części pokrojone w paseczki
    • 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por
    • 4 łyżki oliwy


    Sposób przyrządzenia:
    Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sos sojowy, czosnkowy i chili, smażyć mieszając 30 sekund. Dodać małże, por i dymkę (część zostawić do dekoracji), podlać ¼ szklanki wody, dusić mieszając drewnianą łyżką przez około 3 minuty aż muszle małży się otworzą. Dla pewności kilkakrotnie, intensywnie potrząsnąć patelnią. Odrzucić muszle które się nie otworzyły i podawać posypane resztą cebulki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *