Składniki:
- 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary
- trawa cytrynowa
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- 3 łyżki sosu chili lub tabasco
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Trawę cytrynową zalać wraz z patyczkami do szaszłyków zimną wodą. Głowonogi dokładnie umyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nimi tuszki głowonogów, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane tuszki nabijać na namoczone patyczki do szaszłyków dodatkowo mocując je trawą cytrynową. Ułożyć tuszki na wysmarowanej blaszce do pieczenia i piec 6 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C obracając je po 30 minutach. Podawać natychmiast po przyrządzeniu