Składniki: 6 kałamarnic skórka starta z cytryny 1/3 szkl. soku z limonki 1/3 szkl. oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych liści kolendry mieszanka pieprzu ziarnistego sól cząstki cytryny Sposób wykonania: Kałamarnice przekroić na pół i dokładnie je oczyścić. Następnie sok z limonki połączyć z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, liśćmi kolendry oraz solą i…
Tag: kałamarnice
Owoce morza
Głowonogi pieczone
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary trawa cytrynowa Marynata: ½ szklanki oleju ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wochester 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy w proszku ½ łyżki papryki w proszku ½ łyżeczki posiekanego czosnku 3 łyżki sosu chili lub…
Grill
Kalmary z grilla
by mariola • • 0 Comments
Sałatki owocowe
Sałatka z owoców morza
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg kałamarnice 10 dkg krewetek 20 dkg małych ośmiornic 40 dkg małży oilwa z oliwek natka pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gotować mięczaki (kałamarnica i ośmiornica) i skorupiaki (krewetki) oddzielnie w dużej ilości słonej wody. Odstawić, przestudzić, wyjąć mięso ze skorup małży, część pozostawić w połowach skorup. Ułożyć składniki sałatki…